SOLINKS

Zijn GroenLinks en de PvdA wel linkse partijen?

Deze vraag kreeg ik op FaceBook: "Hoe links is de PvdA om maar eventjes een partij te noemen? En ook Groen 'Links'? Als het eventjes kan zoeken ze hun heil bij Rutte en Pechtold. Erg links kan ik dat niet noemen. Ook binnen Almere zocht de PvdA heel snel het pluche in samenwerking met de VVD. Er zal echt heel wat van links moeten komen, over twee van de drie partijen die binnen SOLinks overleggen heb ik zo mijn gerede twijfels. Links zijn is wat anders dan wat sociale punten in het partijprogramma hebben. Dat is niet zonder slag of stoot samenwerken met partijen die totaal geen sociale paragrafen kennen. Bij iedere formatie sluit de PvdA zonder slag of stoot akkoorden met de VVD. Jesse Klaver zal dat namens Groen 'Links' op zeker ook gaan doen."

Een terechte vraag. Ik denk dat beide partijen "in beginsel" links zijn. GroenLinks is nog niet eerder in een positie geweest waarin zij voor de keuze stond om wel of niet met de VVD en/of D66 te gaan regeren (landelijk gezien). De PvdA heeft dat natuurlijk wel al een aantal keren gedaan. Voor beide partijen geldt denk ik wel dat zij als zij denken (een deel van) hun doelen te kunnen bereiken ook in 2017 met de VVD en D66 in zee kunnen gaan. Overigens denk ik dat dit ook voor de SP zal gelden, maar wel minder snel maar ik denk dat het kan.

Waarschijnlijk zijn er straks (ook gelet op de samenstelling van de Eerste Kamer) 5 partijen nodig om een kabinet te vormen. Met de huidige stand van de peilingen zijn dat VVD, D66, CDA, ChristenUnie en een "linkse" partij (daarbij is de PvdA op dit moment in de peiling niet groot genoeg om de 75 zetels te behalen). GroenLinks, SP en PvdA zijn nu gezamenlijk kleiner dan de PvdA bij de vorige verkiezingen was. De kans dat de VVD en D66 er mee akkoord gaan om twee "linkse" partijen in de coalitie op te nemen acht ik niet groot. Er zal dus iets moeten gebeuren als het beleid naar links omgebogen moet worden. En dan is samenwerking op links daar een middel voor. Want een beleid waarbij alle "linkse" partijen op punten waar GroenLinks, SP en PvdA het over eens kunnen worden (desnoods op hoofdlijnen) zal een linkser beleid op leveren dan als een enkele linkse partij dat moet regelen. 

Maar daarmee is de vraag nog niet beantwoord. Vanuit het perspectief van de SP zijn GroenLinks en de PvdA rechts; vanuit het perspectief van D66 zijn GroenLinks en de PvdA links. Dus als de SP ergens mee samen zou moeten willen werken dan zijn deze drie partijen de eerste waar ik aan denk.

Voor elk van deze drie partijen geldt (naar mijn idee): kijk op welke manier de doelen bereikt kunnen worden en regel het want geen van hen gaat het op zichzelf redden!

Lokaal ligt de situatie heel divers daar zijn allerlei verschillende coalities, soms met SP, soms met PvdA, soms met de SP. In Amsterdam werken D66, VVD en de SP samen.