SOLINKS

GPS036, koers naar links!

U kijkt zo lief! Wie kent Jan Peter Balkenende en zijn vier kabinetten niet? In de periode van zijn eerste drie kabinetten zaten de drie landelijke linkse partijen PvdA, SP en GL tezamen in de oppositie. In 2005 namen Adri Duivesteijn (PvdA), Tiny Kox (SP) en Leo Platvoet (GL) daarom het initiatief om een betere verstandhouding tussen deze drie linkse partijen te krijgen. De initiatiefnemers vonden het hoog tijd dat er een links alternatief moest komen voor het kabinet Balkenende. Een linkse samenwerking is dus niet iets van vandaag of gisteren, maar het speelt al heel lang.

In Almere is sinds kort een nieuw poging tot linkse samenwerking tussen GroenLinks, PvdA en SP gestart. Deze partijen willen hun gemeenschappelijke standpunten in toenemende mate gezamenlijk uitdragen onder de noemer GPS036, koers naar links: een nieuwe navigatiesysteem is geboren.

Weer een experiment op de bodem van de polderstad Almere. Niet zo gek, want experimenteren is in Almere de gewoonste zaak van de wereld. Het voordeel van experimenteren in Almere is dat succes altijd gegarandeerd is, moet ik jullie vertellen. Denk maar eens aan restafval op afstand. Grondstoffen worden huis-aan-huis aangeboden en de rest breng je zelf weg. En die 50 kilo restafval per inwoner per jaar halen we sowieso, met of zonder Diftar¹.

Even terug naar GPS036. Wat betekent GPS, volgens Van Dale? Afkorting van: Global Positioning System, een instrument waarmee je kunt bepalen waar je je bevindt. GroenLinks, SP en PvdA in Almere hebben dus een manier ontwikkeld om de gezamenlijke punten op de kaart te zetten. Hoera! Wat landelijk niet gelukt is, lijkt in Almere wel te kunnen. Wil je de wereld veranderen? Begin dichtbij; begin bij jezelf, zeg ik altijd!

Als het lukt, zal Almere historie schrijven, want iedereen -vriend en vijand- zal onthouden dat wat elders niet kan, wel in Almere kan. Het kan in Almere! Als het lukt, zal ik Femke Halsema, Wouter Bos en Jan Marijnissen uitnodigen. Niet voor een kopje koffie. Dat hebben ze al gehad in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Ik zal ze uitnodigen voor champagne en druivensap met bittergarnituur. Jolanda Sap, Job Cohen en Emile Roemer nodig ik ook uit voor een glaasje. Ik houd het zelf gewoon bij jus d’orange.

Maar wat als het niet lukt? Toen Adri Duivesteijn in 2006 naar Almere toe kwam, stelde ik hem deze vraag. Hij reageerde blozend: lokaal kun je als PvdA prima samenwerken met de VVD en het CDA. Dan heb je “PVC036”. Een soort pvc-buis of pvc-laminaat, zeg maar!

Er is op deze wereld niets mooiers dan vrijheid. Wanneer je de vrijheid hebt om te kiezen, kies dan voor een socialer en rechtvaardiger (lokaal) bestuur. Een samenwerking op links heeft daarom mijn voorkeur. Fatsoen, moet je doen!

¹ Diftar staat voor: "Tarief differentiatie afvalstoffenheffing".