SOLINKS

De peiling van Maurice de Hond

van deze week laat slechts twee kleine verschuivingen zien. VNL haalt (dankzij Jan Roos) twee zetels en de SP stijgt van 15 naar 16 zetels, Deze zetels zijn afkomstig van VVD (-1) en de PVV (-2).

Voor mij is de opkomst (hoewel we nog maar moeten zien of dat beklijft) van VNL een prima zaak als dat ten koste van de VVD maar vooral van de PVV gaat. Dat maakt de kans op sterk rechts kabinet (rond de VVD) kleiner en vermindert het risico van een grote PVV dat langs de zijlijn komt te staan.

Belangrijker nieuws gedurende afgelopen week waren echter de uitspraken van Emile Roemer (bij Pauw) en van Jesse Klaver (in het AD van vandaag). Beiden stellen zich dusdanig op dat een kabinetsdeelname er niet eenvoudiger op wordt. Roemer gaf aan dat hij niet aan een kabinet zal deelnemen als de marktwerking in de zorg niet wordt afgeschaft en Klaver geeft aan dat hij niet met de PVV wil regeren en de kans dat hij met de VVD zal regeren niet voor de hand ligt.

Daarmee wordt de vorming van een regering nog lastiger dan het al is en de kans op een kabinet met een vooral "rechtse" signatuur nog groter.

Overigens hebben SP, PvdA en GroenLinks in de laatste peiling bij elkaar 39 zetels en zouden gezamenlijk het grootste blok kunnen worden. Samen met de ChristenUnie (6), de Partij voor de Dieren (4) en 50PLUS (8) komen zij zelfs uit op in totaal 57 zetels ruimschoots voldoende om een aantal belangrijke "linkse" standpunten te realiseren.

Ik blijf het dan ook roepen: ga samenwerken om doelen te bereiken, het gaat niet om de poppetjes maar om het resultaat!