SOLINKS

Waarom de verdeeldheid van de kiezers wel eens goed uit zou kunnen pakken.

Kijkend naar de laatste peiling1 (van Maurice de Hond) kun je concluderen dat een kabinet (er van uitgaande dat de PVV zich buitenspel heeft gezet) of uit 6 partijen gevormd moet worden of een "grotere" linkse partij mee moet krijgen.

De coalitie van 6 bestaat uit VVD, CDA, D66, 50PLUS, ChristenUnie en PvdD (samen goed voor 76 zetels en een ruime meerderheid in de eerste kamer. Alleen GroenLinks en de SP zijn (in deze peiling) groot genoeg om afzonderlijk de ChristenUnie en de PvdD wat zetelaantal betreft te vervangen). De coalitie met VVD, CDA, GroenLinks, D66 en 50PLUS heeft samen 82 zetels; een coalities met VVD, CDA, D66, SP en 50PLUS komt tot 79 zetels. Beide combinaties hebben een meerderheid in de eerste kamer.

Als GroenLinks, SP en PvdA samen optrekken dan ontstaat er een ander beeld. Met elkaar behalen deze partijen (in de peiling) 38 zetels; met de 40 zetels van CDA D66 en 50PLUS (helaas ook 6 partijen) kan dan een meerderheid worden behaald. Ook in de Eerste Kamer heeft deze combinatie een meerderheid.

1 Deze tekst is gebaseerd op de laatste peiling voor Prinsjesdag en de Algemene Politiek Beschouwing, de komende week zal deze aangevuld worden met de eerste peiling daarna.