SOLINKS

Solidariteit vereist samenwerking!

Op 17 maart 2017 wordt er een nieuwe regering gekozen. Als je nu naar de peilingen kijkt dan is solidariteit in onze samenleving ver te zoeken. Er is waarschijnlijk een brede samenwerking nodig om een regering te vormen. Een brede samenwerking betekent veel compromissen en veel beloftes die gebroken worden. En dat leidt opnieuw tot verwijdering tussen burger en haar politieke vertegenwoordigers. Volgens de huidige peilingen zal de regering een voornamelijk "rechtse" signatuur hebben, waarin één of twee linkse partijen misschien een bijrol mogen spelen.

Solidariteit zien wij als een "links" begrip waarbij niet het "marktdenken" maar het "mensdenken" voorop staat. De traditionele linkse partijen doen naar ons idee nu te veel aan "partijdenken". Het is belangrijk dat we over onze eigen schutting gaan kijken waar onze kansen liggen.

De PvdA worstelt met de gevolgen van de huidige samenwerking met de VVD, GroenLinks moet nog wat wennen aan Jesse Klaver en de SP heeft last van hun consequente manier waarop ze weigeren om water bij de wijn te doen. Tel daar nog bij op dat een afsplitsing van de PvdA (DENK) wellicht een aantal zetels zal behalen op basis van hun Turkse afkomst en het wordt duidelijk dat solidariteit (als uitvloeisel van samenwerking) ver weg is.

En dat is jammer want dan zal het "marktdenken" ook de komende jaren de overhand hebben en zal de kloof tussen arm en rijk groter worden.

Samenwerking op Links (SOLinks) wil de "linkse" krachten in Nederland opnieuw bundelen. We willen op een aantal punten weer een stevige vuist maken. Een vuist/samenwerking die er voor moet zorgen dat iedereen mee kan doen, een vuist die de weerstand tegen een basisinkomen sloopt en die er voor zorgt dat er een einde komt aan de overheersing van het "marktdenken" en een blinde fixatie op cijfers.

Wij willen krachtige statements maken over:

Samenwerken vraagt moed, er moet over de eigen schaduw worden heen gesprongen. Samenwerking is geen fusie. De verschillende accenten zijn in het linkse spectrum belangrijk. Samenwerking moet recht doen aan nuances en moet ruimte laten om een samenwerking met "rechts" mogelijk te maken, het is immers onwaarschijnlijk dat samenwerking op "links" zal leiden tot een meerderheid in de Tweede Kamer. En ook de verdeeldheid in de Eerste Kamer zal voortbestaan.

Bent u ook voor meer solidariteit? Laten we dan op lokaal niveau een begin maken. Dan zal de "olievlek" uiteindelijk het hele land bedekken!

Laat hieronder uw commentaar achter. Reacties worden alleen geplaatst indien ze ingaan op het onderwerp, reacties die beledigend kunnen zijn of zo kunnen worden opgevat zullen niet worden geplaatst of worden aangepast. Het wordt op prijs gesteld indien u met uw eigen naam en mailadres reageert. 

SOLINKS is een initiatief van Gerrit Spilt en Joost van den Donk en heeft ook een pagina op facebook, volg ons op facebook en blijf op de hoogte.

Lees verder>>